top of page
dunes-1936086_1920.jpg
buitenlandse adoptiehonden

"Understanding the dog by putting ourselves into their position is the best thing we can do for them in the early stages of making changes"

- Rosy Lowry -

Als coach en gedragstherapeut wil ik je helpen bij de begeleiding en opvoeding van je hond en dit op een positieve, diervriendelijke, beloningsgerichte en uiteraard pijnvrije manier.


Ik geef je graag advies voor en na de aanschaf van je pup, volwassen hond, herplaatser of (buitenlandse) adoptiehond.

Coaching op maat

De hond als deel van het gezin

Samen met jou wil ik uitzoeken hoe je je leven samen met een hond ziet. Welke afspraken wil je met je eventuele huisgenoten maken? Wat zijn je gewoontes? We kijken echter niet enkel naar hoe je toekomstige hond in je gezin kan passen, maar ook in welke mate je je eigen gewoontes kan en wil aanpassen aan de behoeften en noden van je toekomstige hond.

Ook als je een volwassen hond een thuis wil geven, een hond wil adopteren uit binnen- of buitenland ben ik er graag om je bij te staan.

Aan de gezinshond van tegenwoordig worden vaak heel andere verwachtingen gesteld dan pakweg 30 jaar geleden. We zien hem als een deel van ons gezin, wat erg mooi is maar ook bijkomende verwachtingen impliceert, waar niet iedere hond zich zomaar naar kan plooien.

In mijn begeleiding wil ik dan ook in eerste instantie kijken door de ogen van je hond en jullie leven samen belichten vanuit zijn perspectief.

De taal van je hond

Daarvoor is het belangrijk dat je oog leert hebben voor hoe je hond communiceert, maar ook voor zijn onzekerheden en eventuele angsten. Hiervoor neem ik je graag mee op reis naar de taal van de hond. Een vaak subtiele taal, maar oh zo rijk. Eenmaal je die leert begrijpen zal jullie band zich alleen maar verdiepen. Zo kunnen we beter anticiperen op mogelijke problemen en hier op een zorgzame manier mee omgaan. Een goede begeleiding bij de omgang van je kind met de hond is ook zeer belangrijk. Je kind leert op een respectvolle manier met de hond om te gaan en hem in zijn waarde te laten. Dit is tevens van belang met het oog op het voorkomen van onveilige situaties en zelfs bijtincidenten. Ook als je reeds jarenlang samenleeft met je hond, kan het zijn dat er bepaalde onzekerheden of problemen opduiken. Ik wil je graag helpen bij het onder de loep nemen hiervan en er samen mee aan de slag gaan.

Inzetten op een goede socialisatie

Naast het fijn samenleven thuis is een goed gesocialiseerde hond buitenshuis een grote meerwaarde. Niet alleen voor jou en je hond, maar ook voor de ruimere samenleving. Bij de begeleiding van jou en je pup besteed ik daar dan ook graag de nodige aandacht aan. Het spreekt vanzelf dat dit ook bij volwassen honden, herplaatsers en (buitenlandse) adoptiehonden een belangrijke opdracht is. Vooral bij hen, maar ook bij de vele puppy’s die geen ideale start gekend hebben vanuit het nest, is het van groot belang om de draagkracht en het tempo van je hond te respecteren. Vaak zonder het te beseffen, leggen wij aan hen een heleboel omstandigheden en verwachtingen op waar zij zich bij neer te leggen hebben. Is het dan niet des te eerlijker als wij hen de nodige steun en zorg bieden zodat zij dit proces van socialisatie op een veilige manier samen met ons kunnen aangaan?

Het leven van je hond verrijken

Waar ik tijdens de begeleiding ook graag aandacht aan besteed, is aan hoe je het leven van je hond kan verrijken. We weten al lang dat honden intelligente, sociaal voelende wezens zijn met dezelfde of zeer vergelijkbare emoties als de onze. Hen degraderen tot 3 maal daags een ommetje en samen knuffelend voor tv liggen, doet hen sterk tekort. Uiteraard heeft onze hond beweging nodig. Hoeveel is afhankelijk van zijn individuele behoeften. Waar drie keer daags een korte wandeling voor veel honden niet voldoende zal zijn om aan hun energiebehoefte te voldoen, is een kilometerslange wandeling net teveel voor een pup, een hond met gewrichtsproblemen, een prikkelgevoelige of een oudere hond.

 

Het aantal wandelingen en de lengte ervan zijn zelfs ondergeschikt aan de kwaliteit. Ik wil je graag leren hoe je deze uitjes kan verrijken middels het gebruik van een langere lijn, activiteiten die je onderweg kan doen, door simpelweg je hond uitgebreid te laten snuffelen en ja, zelfs door hem mee te laten bepalen welk pad jullie opgaan. Waarmee ik niet wil zeggen dat je je achter je hond aan moet laten trekken achter elk geurtje of wild konijn aan. Wandelen wordt op deze manier écht samen wandelen, samen dingen ondernemen. En hoeveel fijner voelt dat dan het verplichte nummertje “wie laat de hond uit?”

Ook thuis kan je hiermee verder aan de slag. Je zal ontdekken dat je hond heel wat meer in zijn mars heeft dan je verwachtte. Door hem mentaal uit te dagen met denkspelletjes en zoekwerk kom je tegemoet aan zijn intellectuele en sociale capaciteiten.

Een sterke connectie

Ik kan je beloven dat - door je hond te willen zien en erkennen in al deze facetten - jullie band er één kan worden van maatjes, bondgenoten, zielsverwanten zo je wil. Ver voorbij de relatie “baas-hond”.

Dat is tenminste hoe ik naar mijn honden kijk. En vroeg of laat komen we allemaal zaken tegen die we niet zo prettig vinden, waar we niet bepaald naar uitkeken. Dat is onvermijdelijk. Een sterke connectie met onze hond en wederzijds begrip en respect voor elkaar maken dat je ook deze minder aangename situaties op een andere manier zal bekijken en er makkelijker mee om kan gaan zodat het niet zal voelen als enkel opofferingen maken of toegevingen doen. Integendeel! Het zal een verrijking zijn voor jullie beide.

 

In die optiek ben ik niet de persoon bij wie je terecht kan voor enkel een doorgedreven training, voor het “africhten” van je hond. Simpelweg omdat dit vanuit mijn ervaring en inzichten erg tekort doet aan het sociale, intelligente en emotie-voelende wezen dat een hond is.

border collie puppy puppybegeleiding
communicatie en lichaamstaal honden
podenco
straathond
traject ontspannen wandelen zonder trekken
hersenwerk mentale activiteit hond
snuffelwerk voor honden enrichment
bottom of page