top of page
Foto van schrijverChristine Michiels

Met je hond van oud naar nieuw

Bijgewerkt op: 29 dec. 2023



vuurwerkangst bij honden

Als je hoopte op tips om je hond met angst voor vuurwerk nog te kunnen “trainen”, dan moet ik je teleurstellen: daarvoor is het jammer genoeg te laat. Wel heb ik tips voor je om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken. Ook voor honden die tot hiertoe nog geen stress vertoonden bij vuurwerk, is het belangrijk een aantal zaken in overweging te nemen om narigheid en negatieve ervaringen te voorkomen.


Vele honden hebben er in deze tijd van het jaar al een bewogen week op zitten na de kerstfeestjes met bezoek, veranderingen in hun routine en mogelijk ook minder slaap. De kans dat ze hierdoor alerter of gevoeliger reageren op nieuwe prikkels is dus groter.


Ga in de voormiddag of alleszins voor het donker met je hond wandelen. Hou het rustig en laat hem lekker snuffelen. Zo heeft hij alleszins zijn beweging al gehad voor de nieuwjaarsdrukte.


Ook thuis kan je wat activiteiten voor hem inlassen zoals zoeken naar snoepjes, karton verscheuren of kauwen op een lekker bot of ander natuurlijk kauwmateriaal. Dit werkt tegelijk kalmerend en mentaal verrijkend.


Verder is het allerbelangrijkst dat je zelf zo normaal mogelijk doet. Als jij je plots anders gaat gedragen, rusteloos rondloopt en je vreemd gaat gedragen, gaat je hond hier waakzaam op reageren. Laat je hond uiteraard nooit alleen op avonden als deze!


Vóór 22 uur laat je je hond nog kort uit zodat je zeker weet dat hij zijn behoeften heeft kunnen doen. Doe dit uit voorzorg steeds goed aangelijnd en indien aangewezen met veiligheidstuig en dubbele leiband. Heb je een tuin, dan is het nog verstandiger om hem daar uit te laten om te voorkomen dat je toch al geconfronteerd wordt met vroege feestvierders die al aan de slag gaan met bommetjes en vuurwerk. Ook in de tuin is het aan te raden je hond aan te lijnen. Een hond die in paniek schiet, is niet voorspelbaar en tot atletische toeren in staat om weg te komen. Door de paniek zal hij niet in staat zijn de weg naar huis terug te vinden of jou zelfs maar te herkennen! Laat staan dat hij zich veilig door het verkeer kan bewegen. Elk jaar zijn er opnieuw de vreselijke verhalen over vermissingen en aanrijdingen, ook van honden die tot dan nooit enige angst vertoonden. Wacht daarna met uitlaten tot een hele tijd na middernacht en pas ook dan alle veiligheidsmaatregelen toe.


Uiteraard zorg je er tijdens nieuwjaarsfeestje ook voor dat je hond niet kan ontsnappen.


Heb je bezoek, druk dit hen dan ook op het hart. Iemand die buiten wil gaan roken, iets uit de auto wil halen of naar het vuurwerk wil gaan kijken, een kort moment van onoplettendheid is voldoende voor je hond om mee door de deur te glippen! Let ook op ramen, kelder- en achterdeuren en ramen op de verdieping.


Zorg voor een veilige plek voor je hond waar hij steeds toegang toe heeft maar sluit hem daar nooit op. Dit kan een plek zijn die hij voorheen ook als rustplaats gebruikte zoals een (open!!!) bench, een plekje achter de zetel of onder de tafel. Vermijd dus zeker zijn slaapplek te verzetten omdat dat beter uitkomt voor je feestopstelling. Mogelijk zoekt hij bij angst een andere plek zoals onder je bed of in de badkamer. Laat hem vooral de vrije keuze en lok hem hier niet vandaan, hoe zielig je het ook vindt. Wist je dat het hebben van keuze en controle over een situatie al voor een groot stuk bepaalt hoe hij zijn angstige emoties beleeft?


Wees nabij en let op stresssignalen. Je mag je hond steunen en geruststellen. Het is een fabeltje dat je de angst zal versterken of belonen door hem te steunen. Ga evenwel niet overdreven sussen en pamperen. Leef rust en kalmte voor! Vind je dit erg moeilijk, probeer dan ook zelf je stressniveau laag te houden door op je ademhaling te letten, je rustig neer te zetten bij je hond. Ga niet rondlopen op zoek naar dingen die je hond kunnen afleiden. Daar heeft hij nu geen boodschap aan. Uiteraard maak je je niet boos op je hond. Dit maakt het alleen maar erger en zal jullie in geen geval helpen.


Je mag je hond aaien, maar observeer goed of hij hier nu wel behoefte aan heeft. Doe dit in lange, rustige bewegingen. Vaak gaan mensen teveel druk zetten of op een snel tempo aaien. Dit werkt eerder activerend dan geruststellend. Mogelijk wil je hond helemaal geen aaitjes maar wil hij wel dicht bij je of tegen je aan liggen. Andere honden kruipen op je schoot. Probeer aan te voelen waar jouw hond in deze situatie behoefte aan heeft.


Om het geluid van het vuurwerk buiten te maskeren, zet je best radio of televisie op. Luid genoeg maar zeker niet zodanig luid om het vuurwerk volledig te overstemmen, want dit voegt nog extra stress toe. Je kan best zelfs nog white noise op de achtergrond laten spelen om de leemtes in de muziek op te vullen. Sluit rolluiken en gordijnen om geur, geluid en lichtflitsen te dempen en te maskeren en hou het licht binnen aan.


Heb je bezoek in huis, vraag hen dan je hond zoveel mogelijk met rust te laten en zorg dat je zelf of een andere huisgenoot een oogje in het zeil houdt tussen alle feestdrukte door.


Is je hond erg angstig, dan zou je extra dingen kunnen inzetten zoals geuren, bandages of thundershirts. Hier valt toch bij op te merken dat je hond hier van tevoren best al gewend aan is. Het kan immers een tegengesteld effect hebben. Geuren kunnen je hond helpen maar ook hier is het van belang dat je hond hier een keuze in heeft. Wat voor de ene hond geruststellend werkt, kan bij de andere hond aversie opwekken. Hetzelfde met bandages.


Er bestaat ook medicatie voor zeer angstige honden. Bespreek dit van tevoren met je dierenarts en koop nooit iets op het internet. Sommige medicatie heeft een fysiek kalmerend/verlammend effect. Je hond lijkt dus de rust zelve maar in feite beleeft hij alles nog evenveel maar kan zich simpelweg niet meer in veiligheid brengen!


In ruimtes zonder ramen komen het geluid, de trilling en de lichtflitsen het minst binnen. Sommige mensen richten op dagen met onweer of vuurwerk een prikkelarme plek in met kussens en dekens in de badkamer waar ze de tijd zo rustig mogelijk proberen uit te zitten.


Hoe je de avond en nacht ook bent doorgekomen, zorg in de dagen nadien voor voldoende mogelijkheden om te recupereren. Neem zelf ook de tijd om te rusten. Zo zal je hond meer geneigd zijn om ook te rusten en bij te slapen. Doe rustige activiteiten samen, maak een lange wandeling en laat je hond lekker snuffelen. Wil je hond de eerste dagen liever niet gaan wandelen, laat hem dan maar. Blijft dit aanhouden, roep dan hulp in van een gedragstherapeut.


Dan rest me verder jullie vooral een rustig en sfeervol eindejaar toe te wensen en alle goeds voor het nieuwe jaar.

28 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page