top of page

De winter in het land
De winter is nu echt in het land. Het is eindelijk nog eens droog en het winterzonnetje lokt ons naar buiten. Tijd voor een mooie winterwandeling!

Er zijn wel enkele zaken waar je best even over nadenkt vooraleer je met je hond naar buiten trekt.


Ook voor onze honden is het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur erg groot nu. Hun vacht is niet aangepast aan dit weer. Heb je een kleine hond, dan is het gevaar op onderkoeling veel groter dan bij een grote hond. Niet alle honden hebben trouwens een ondervacht, wat hen ook gevoeliger maakt voor koude en vocht. De gevoelstemperatuur kan overigens nog een stuk lager liggen door de wind. Een jas of trui is dus zeker geen overbodige luxe!


Is je hond niet gewend aan lange wandelingen, dan is het niet zo verstandig om nu heuse trektochten met hem te gaan maken. De kans op blessures is sowieso groter bij honden zonder veel wandelervaring. De koude doet het risico op blessures flink toenemen.

Een ander risico is irritatie en vergiftiging door strooizout. Laat je hond indien mogelijk niet lopen waar er zout gestrooid werd. Het kan erg pijnlijk zijn voor hun voetjes en giftig als ze nadien hun pootjes willen schoon likken. Uit voorzorg kan je de voetjes voor de wandeling insmeren met uiercrème of vaseline. Na de wandeling spoel je het zout, het vuil en de crème er weer grondig af met lauw water en droog je de pootjes. Controleer bij sneeuwweer ook onderweg af en toe op sneeuw- of ijsklontertjes tussen de tenen en voetkussentjes. Er bestaan trouwens ook sneeuwschoentjes. Belangrijk is wel dat je hond op een positieve manier aangeleerd krijgt om deze te dragen. (Heeft je hond wolfsklauwen, dan breng je best een compresje aan tussen de klauw en het voetje om doordrukletsels te voorkomen.)


Ligt er sneeuw, wees dan alert op hoeveel sneeuw je hond naar binnen werkt. Honden happen graag in de sneeuw en vangen al eens graag een sneeuwbal op. Zolang er geen strooizout onder vermengd zit, kan dit op zich geen kwaad, maar te grote hoeveelheden sneeuw naar binnen werken kan tot maagklachten en onderkoeling leiden.


Dan rest er me je vooral heel veel plezier te wensen samen met je hond in de winterse buitenlucht!

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page