
Steeds meer honden voelen zich onzeker of onveilig in de (directe) nabijheid van andere honden. Honden zijn echter sociale dieren en hebben nood aan contact met soortgenoten. Sommigen van hen hebben het geluk hun thuis te kunnen delen met een andere hond. De meesten missen door hun bezorgdheid (ik noem het liever zo dan reactiviteit) echter alle contact met andere honden.
Een goede manier om hen toch meer vertrouwen te doen krijgen is via "parallel wandelen". Hierbij laten we de hond op een afstand "parallel" wandelen met een andere, stabiele hond. De hond bouwt hierdoor zelfvertrouwen en vertrouwen in andere honden.
Op de foto's hieronder zie je hoe Aisha en Maurice tonen hoe dit kan. Honden hoeven geen fysiek contact te hebben om met elkaar te communiceren. Ze ruiken elkaar en lezen elkaars lichaamstaal. Ook op grotere afstand. Door hen van tevoren al vertrouwd te maken met de geur van de andere hond wisselden we een dekentje of doekje uit. Hierdoor kunnen ze zich vertrouwd maken met de geur van de andere hond waardoor de eerste kennismaking op afstand soepeler verloopt. Je laat de honden best ook eerst apart van elkaar wat wandelen, snuffelen en hun dringender behoeften doen. Na een poosje kan je dan samenkomen en op afstand van elkaar parallel verder wandelen. Hoe groot die afstand moet zijn, is verschillend van hond tot hond. Dit kunnen enkele meters zijn maar soms zijn tientallen meters noodzakelijk. Houd hiermee dus rekening bij het kiezen van een geschikte wandelomgeving.
Zoals je op de foto's kan zien, kan je ervoor kiezen om een derde persoon (of zelfs meedere) tussen de honden in te lopen. Dit heet splitsen en is een natuurlijke manier van honden om te vermijden dat de gemoederen verhit geraken. Dit zorgt voor een gevoel van extra veiligheid bovenop de begrenzing van de leibanden.
Zorg er steeds voor dat je met een lange lijn wandelt zodat de honden de mogelijkheid hebben om de afstand nog te vergroten als ze daar behoefte aan hebben.
Je ziet op de foto's overigens ook hoe de honden gaandeweg dichter op elkaar wandelen en hoe Aisha ervoor kiest om in Maurice zijn spoor te gaan lopen. Uiteraard moet de andere hond zich hierbij op zijn gemak voelen.
Pas de tijdsduur van de wandeling aan aan de mogelijkheden en behoeften van de honden. En ga dus uit elkaar als één van de honden aangeeft dat het genoeg is geweest.
Na de wandeling heeft je hond nood aan rust en slaap om het gebeuren te verwerken. Na enkele wandelingen zou je kunnen overgaan tot een echte sociale wandeling. Best oefen je een aantal keer met dezelfde hond vooraleer je een nieuwe hond introduceert.
Er spelen nog tal van andere zaken een rol. Daarvoor is dit stukje tekst te kort.
Wil je graag meer leren en samen met je hond onder begeleiding parallel gaan wandelen, dan je bij mij terecht en zoeken we naar een hondenpartner.
Met dank aan Maurice en Anja van Rossem
Comments