top of page

Hot hot hot!

Foto van schrijver: Christine MichielsChristine Michiels

Bijgewerkt op: 26 jun 2024

Hot hot hot!


De zomer is eindelijk in het land. Daarom geef ik graag enkele do's en don'ts met betrekking tot je hond.


Uiteraard zijn activiteiten als wandelen (en al zeker joggen en met de fiets meelopen) uit den boze op de warme uren van de dag. Kies voor een wandeling de vroege ochtend of later op de avond en zoek schaduwrijke plekken. (Ter info: joggen en naast de fiets lopen zijn sowieso zeer belastend voor de hond, in alle weersomstandigheden en absoluut te vermijden!)


Laat je hond nooit achter in de auto! Ook met de ramen een beetje open, loopt de temperatuur al na enkele minuten erg hoog op en wordt levensbedreigend.


Denk eraan dat asfalt, zand en andere ondergronden erg heet worden in de zon. Om zeker te zijn of het veilig is voor hondenpootjes, leg je je hand enkele seconden plat op de grond. Is dit te warm voor jou, dan is het ook te warm voor je hond zijn pootjes!


Waar wij graag activiteiten blijven doen, kiezen honden er van nature voor om hun energie te doseren en hun lichaamswarmte op peil te houden. Ze gaan meer slapen en worden over het algemeen wat lomer. Dit is hun keuze. Ga hen niet uitdagen tot actie en spel!

Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten te houden door gordijnen en rolluiken te sluiten.

Bied je hond verkoeling en comfort. In de eerste plaats door je hond voldoende drinkwater te geven. Is je hond niet zo'n grote drinker, dan kan je wat extra vocht toevoegen aan zijn eten. Er bestaan verkoelende sjaaltjes, hesjes en koelmatten. Bewaak wel dat je hond zich er goed bij voelt en dring hem niets op wat extra stress oplevert. Je kan ook een deken of doek in de koelkast of vriezer leggen en nadien aan je hond aanbieden. Mogelijk gaat je hond er graag op of tegen liggen. Bied hem in elk geval de keuze om te gaan liggen waar hij zich het comfortabelst bij voelt. Vaak zijn dit de koele tegels, mogelijk in een ruimte waar hij anders nooit zou gaan liggen.


Je kan je hond verkoelend lekkers aanbieden in de vorm van hapjes die je in een kommetje fris (geen ijskoud) water laat drijven. Je kan een pasta maken met geweekte en gepureerde brokken of een puree van pompoen, vleesmix,... die je in de koelkast laat afkoelen en als traktatie geeft. Je zou ook ijsjes kunnen maken, maar houd de portie beperkt en spoel even onder de kraan voor je het ijsje aan de hond geeft zodat zijn tong er niet aan vast vriest!

Vermijd in het algemeen extra stress en houd jullie gewone routine zoveel mogelijk aan. Houdt je hond niet van bezoek of wordt hij er juist overenthousiast van, beperk dit dan of laat het eventjes weg. Drukke kinderfeestjes thuis is niet wat zo'n hond nu kan gebruiken. Is je hond er oké mee om alleen thuis te blijven, dan zoek je zelf de drukte beter buitenshuis op als je hier nood aan hebt. Het kan gezellig lijken om je hond mee te nemen naar een terrasje of zomerbar, maar vermijd dit beter tot het weer wat minder warm wordt of ga laat op de avond.


Vermijd waterspelletjes waarbij je hond helemaal nat wordt en drukke spelen met de waterslang. Je denkt misschien dat je je hond hiermee afkoelt, maar doordat je hond intensief bezig is, warmt zijn spiermassa juist op en heeft je hond het al snel warmer in plaats van kouder. Teveel water drinken of al spelend opnemen, kan lijden tot ernstige gezondheidsrisico's met mogelijk de dood tot gevolg. Kort door de bocht genomen, krijg je een soort van uitgestelde verdrinking.


Zwemmen in natuurlijk water kan verkoelend zijn, maar ook hier weer: let op dat je niet het omgekeerde effect bereikt door opwarming van spiermassa. Als je hond het erg warm heeft, kan het temperatuurverschil ook leiden tot een koude-shock. Vergewis je er ook van dat er geen blauwalg in het water zit, wat erg gevaarlijk kan zijn als je hond dit besmette water inslikt of ervan drinkt. Doe zeker geen apporteerspelletjes waarbij je hond telkens weer in en uit het water gaat rennen.


Bied je hond activiteiten aan waarbij hij mentaal wordt uitgedaagd door beroep te doen op zijn probleemoplossend vermogen en door zijn neus te gebruiken. Dit kan onder veel vormen zoals een snuffelmat, puzzels, zoeksporen, ... Ruil eens wat hondenspeeltjes, een hondendeken of kussen met andere hondeneigenaars. Of breng wat natuurlijk materiaal mee van buiten zodat je hond zich er binnen of in de schaduw van de eigen tuin mee aan de slag kan. Ook op zolder, in de kelder of garage vind je waarschijnlijk wel wat veilige spullen die je hond kan ontdekken. Je vergroot er zijn leefwereld mee, versterkt zijn nieuwsgierigheid en bouwt zo aan zijn zelfvertrouwen.


Heeft je hond het ondanks al je goede zorgen toch te warm, dan kan je hem voorzichtig afkoelen met vochtige lauwe (!) doeken aan zijn voetjes en in zijn liezen. Maak je hond nooit helemaal nat en leg geen koude natte doek over zijn rug heen! De bloedvaten zouden zich gaan vernauwen waardoor het bloed, dat al stroperiger is door de warmte, nog moeilijker rondgepompt geraakt en de hond dus echt in de problemen geraakt.


Als je hond tekenen vertoont van oververhitting zoals kwijlen, braken, rochelende ademhaling, overmatig blijven hijgen met opengesperde mond, zeer donkerrood tot paars kleuren van de slijmvliezen in de mond en de tong, spierverslapping, vermindering van alertheid (niet meer aanspreekbaar), koorts (de hond voelt zeer warm aan aan de oren en de lippen),... dan is het zaak je hond zo snel mogelijk bij een dierenarts te krijgen. Dit is levensbedreigend en er is geen tijd te verliezen! Koel je hond in eerste instantie zelf al zoveel mogelijk af en vermijd dat je hem in een hete auto moet vervoeren.

 
 

Comments


bottom of page