top of page

Keuzes krijgen vergroot zelfvertrouwen en vermindert angst
In mijn begeleidingen neemt "de hond keuzes bieden" een belangrijke plaats in. Keuzes krijgen stimuleert zelfzekerheid. Als je de kans krijgt om een situatie af te tasten, te onderzoeken, wetende dat je de mogelijkheid hebt om afstand te nemen of weg te gaan, durf je meer te exploreren en leer je van daaruit met de wereld en je uitdagingen om te gaan.


Onderzoek toont aan dat keuze hebben gevoelens van angst doet verminderen. Geen keuze hebben en je leven geleid zien door commando's, door een ander die vooraf alles voor je regelt en bepaalt, leidt tot aangeleerde hulpeloosheid. Deze honden (én kinderen) verliezen hun natuurlijke nieuwsgierigheid, hun drang tot exploreren en daarmee ook hun zelfvertrouwen. Ze kampen met gevoelens van angst en verhoogde waakzaamheid, wat zijn gevolgen heeft voor de manier waarop ze met hun omgeving en andere individuen (mens en dier) omgaan.


Van puppy af kan je je hond hierbij helpen op tal van domeinen in zijn leventje. Denk aan slaapplekken, voeding, spel, wandelen, ontmoetingen met anderen, leerprocessen,... Het is in deze fase al dat de basis wordt gelegd voor een stabiele, zelfzekere hond die op basis van eerdere ervaringen en een gevoel van veiligheid en vertrouwen de juiste keuzes kan maken. Maakt hij iets onplezierigs mee, dan zal hij door zijn grotere veerkracht sneller herstellen en eruit kunnen leren.


Ook een oudere hond, die niet op deze manier is opgegroeid, is gebaat bij het introduceren van keuzes en vrijheid tot opnieuw ontdekken. Het is hartverwarmend om te zien hoe zo'n hond openbloeit, hoe de lichtjes weer in zijn ogen komen en hoe hij zichtbaar jonger lijkt. Tijdens dit proces zie je vaak bepaalde gedrags- en stress gerelateerde gezondheidsproblemen verminderen of verdwijnen. De hond heeft meer levenslust en de relatie met zijn baasje groeit vanuit vertrouwen in zichzelf en in elkaar.


Wetende dat je gedragen wordt, dat je veilig bent, dat de ander in je gelooft en vol vertrouwen naast je loopt en meekijkt. Dat is toch de basis voor geluk, zelfvertrouwen en écht samenleven.

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page