top of page

Waarom vragen we onze hond te gaan zitten? En waarom zouden we dat beter niet doen?



Hoe vaak vraag jij je hond te gaan zitten? Waarschijnlijk behoorlijk vaak. Vanuit de hondentraining werd lange tijd geadviseerd je hond te laten zitten in een heel uiteenlopende situaties. Het is meestal het eerste commando dat we onze puppy aanleren. Nochtans kleven er heel wat nadelen aan het vragen van een ‘zit’.


De voornaamste reden waarom we onze hond zouden moeten laten zitten, zou zijn omdat het ‘rust’ in je hond brengt. Het is inderdaad zo dat een hond die uit zichzelf gaat zitten dit vaak doet als ‘kalmerend signaal’. Om zichzelf te kalmeren en een eventuele andere. Als wij onze hond in een spannende situatie vragen om te gaan zitten, is dit niet zijn eigen keuze. Beeld je even in dat je hond andere honden spannend vindt. Je geeft je hond het commando ‘zit’ terwijl een andere hond passeert of zelfs naar hem toekomt en toenadering zoekt. Vaak zien we dat de spanning, nadat de andere hond weer weg is, escaleert. Of je hond zal alsnog opspringen en mogelijk uitvallen als de andere hond passeert, nadert of contact zoekt.


Eigenlijk kan je deze situatie vergelijken met een pot met heet water dat op het punt staat te gaan koken en waar je een deksel op plaatst. Je ziet het niet meer maar onder het deksel bereikt het water zijn kookpunt. Je zal dus met het commando ‘zit’ het gedrag van je hond sturen maar de onderliggende emotie blijft onveranderd of neemt waarschijnlijk juist toe. Resultaat: het potje van je hond kookt alsnog over.


Een ander zeer belangrijk punt is dat je door het vragen van een zithouding je hond belet om zijn lichaamstaal in te zetten om met de andere hond én met jou te communiceren. Je brengt je hond in een hulpeloze positie. Hij kan minder goed communiceren en geen afstand nemen tot iets wat hem beangstigt. Door te moeten gaan zitten, zendt hij mogelijk ook een andere boodschap naar de hond dan hij wil, wat tot verwarring kan leiden. Denk ook aan de hond die verplicht wordt te gaan zitten op een druk kruispunt tot hij mag oversteken en dus niet de kans heeft om afstand te nemen tot het verkeer als hij daar behoefte aan heeft.


Onderzoek bij straathonden, wilde honden en honden die nooit werd aangeleerd op commando te gaan zitten, blijken veel minder vaak uit zichzelf te gaan zitten. Zoals eerder gezegd zullen ze het zitten gebruiken als kalmerend signaal of bijvoorbeeld om hun nek te ontlasten als ze in de verte willen kijken. Als ze dit lange tijd staand doen, blijkt dit belastend. Dus ze wisselen hun houding af. Ze gebruiken het zitten ook als een tussenpositie tussen rechtstaan en gaan liggen. Ook zien we hen gaan zitten om zichzelf te krabben, te likken of te wassen.


“Maar mijn hond gaat zo vaak uit zichzelf zitten”, hoor ik je al zeggen. Dat klopt. Maar als je de situaties waarin hij dit doet, onder de loep zou nemen, zal je zien dat dit vaak aangeleerd gedrag is. Onze honden hebben geleerd dat zitten hen iets oplevert. Ze krijgen een koekje, de deur wordt geopend enzovoort. Al heel snel gaan ze dit uit zichzelf doen omdat ze iets van jou verwachten.


Een laatste belangrijk punt is dat gaan zitten (en al zeker het keer op keer gaan zitten en weer rechtstaan tijdens een training en dit verschillende keren per dag) zeer belastend is voor een hond. Voornamelijk bij puppy’s, jonge honden in de groei en seniors vraagt dit teveel spierspanning en belasting van achterpoten, heupen, rug en nek. Voor zware rassen, honden met een lange rug en hoge of juist heel korte poten, zoals windhonden en bassets is dit een extra zware oefening. Je zal zien dat honden vaak gaan compenseren door ergens tegenaan te gaan leunen, wat onderuit gezakt op hun poep te gaan zitten in plaats van mooi op hun achterpoten of scheef gaan zitten op één bil. Grotere windhonden zijn fysiek zelfs niet eens in staat echt te gaan zitten met hun stuitje tegen de grond.


Daar komt nog bij dat we onze honden vaak ook nog eens vragen om te gaan zitten op gladde of oncomfortabele ondergronden, wat hen onzeker maakt omdat ze disbalans ervaren en nog groter fysiek ongemak.


“Moet ik mijn hond dan helemaal niet meer aanleren om te gaan zitten?” Dat is je eigen keuze, maar als je heel eerlijk bent, zal je begrijpen dat de nadelen opwegen tegen de voordelen. Je kan je hond perfect aanleren rustig te wachten op zijn vier poten voor we de deur voor hem openen, voor het licht op groen springt bij het oversteken en bij het op afstand observeren van iets dat hij spannend vindt. Met een aangeleerde ‘blijf’ kan je deze houding nog iets betrouwbaarder maken. Bijvoorbeeld in situaties waar veiligheid primeert zoals voordat hij uit de auto mag springen. Je leert dan je hond tegelijk een signaal of woord aan waarmee je de ‘blijf’ weer opheft.


“Moet hij dan helemaal niets meer doen voor een beloning?” Tja, moet jij eerst mooi gaan zitten of een toertje rond je as draaien voor je partner je je kopje koffie aanbiedt? Als je je hond een koekje wil geven, dan doe je dat toch omdat je hem zo lief vindt of omdat hij net iets knap heeft gedaan? Daar zou hij eigenlijk niets extra’s voor moeten tonen.

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page